Kadzidła sypkie to różnego rodzaju mieszanki wysuszonych drobnych części roślin, przypraw, ziół, drewna oraz granulek żywicznych, które spalane - uwalniają olejki eteryczne. Tlący się dym czaruje nie tylko zapachem, wprowadza też w wyjątkowy nastrój. Już w starożytnym Egipcie kadzidła uważano za boską wonność, cenniejszą niż złoto. Receptura i jego skład były przez lata okryte tajemnicą. Dzisiaj wiadomo, że główne jego składniki to żywice kadzidłowca (Boswelia carteri) i balsamowca mirry (Comiphora abyssinica) - małych drzew, które rosną w gorących rejonach południowej Arabii. Zanim jednak te drogocenne specjały dotarły do północnej Europy, jej mieszkańcy palili igły sosny, świerka, jodły, jałowca oraz rodzime zioła, jak bylicę, oman, arcydzięgiel czy werbenę pospolitą.
Przepraszamy za niedogodności.
Brak wyników wyszukiwania. Spróbuj sformułować zapytanie w inny sposób.